Strak plannen, veel presenteren en een eigen laptop!

Strak plannen, veel presenteren en een eigen laptop! 19 januari 2017

Sinds dit jaar zijn er op het VeenLanden College twee bijzondere brugklassen gestart. De zogenaamde KED-klassen waar de leerlingen naar een Zweeds onderwijsmodel niet meer werken met taken, maar met persoonlijke doelen. In een van de vorige nieuwsbrieven besteedden we hier al aandacht aan, maar wat zijn eigenlijk de eerste ervaringen van de leerlingen zelf? Lisa van der Mei en Andy Theijsmeijer uit VK1A raken niet uitgepraat…

Lisa: “Ik kreeg op de informatieavond een brief waarin stond uitgelegd wat de KED-klassen waren. Je gaat werken op een eigen laptop en in je eigen tempo. Dat leek me wel wat.”
Andy: “Mijn ouders hadden mij verteld over deze klassen, maar bewust nog niet verteld dat ik een computer zou krijgen. Dat je een dagboek bij moest houden, vond ik een beetje meisjesachtig, maar ik koos er toch voor. Dus toen ik hoorde dat ik ook nog een computer kreeg, was ik helemaal blij!”
Lisa: “En dat je veel hulp krijgt bij plannen, vond ik ook fijn. Dat vind ik namelijk best lastig.”
Andy: “Ja, ik ook. Het gaat heel goed nu. Samen met de vakdocent plannen we een presentatie of een toets. Hoe je je tijd tot die toets indeelt, bepaal je zelf.”
Lisa: “We moeten wel veel presenteren…”
Andy: “Ja, je presenteert aan de klas wat je de afgelopen weken hebt gedaan. Dat is goed hoor, je went er echt aan. In het begin stond ik wel eens te trillen, maar ik denk ook altijd maar ‘we zijn allemaal mensen, we maken allemaal wel eens fouten, toch?’”
Lisa: “Ja, ik vind het presenteren spannender dan Andy, maar wel heel leerzaam. Weet je wat ik ook super vind? Dat je als je je opdrachten voor een bepaald vak af hebt, zelf verder kunt werken aan een ander vak. Dat is ook makkelijk, omdat je je eigen computer hebt. Je kunt ook gelijk op je laptop je opdrachten nakijken.”
Andy: ”Wat ook anders is dan bij andere brugklassen is dat wij twee coaches hebben, die je helpen bij je planning en waar je eens per week een gesprek mee hebt. In het begin is dat wel heel belangrijk, nu kan ik het eigenlijk wel zelf.”
Lisa: “Alleen vallen de presentaties vaak in dezelfde week.”
Andy: “Ja, dat is stressen. Je moet vooraf strak plannen.”
Lisa: “Maar ik ben heel blij met deze keuze. Ik zou het zeker aan mijn groep 8-vriendinnen adviseren, maar het moet natuurlijk wel bij je passen.”
Andy: “Dat klopt. Als ik moest kiezen, zou ik weer opnieuw voor de KED-klas kiezen. Weinig huiswerk, je eigen laptop: wat wil je nog meer?”