‘De panini’s gaan als warme broodjes over de toonbank’

‘De panini’s gaan als warme broodjes over de toonbank’ 22 maart 2017

Sinds vijf jaar heeft het Hermann Wesselink College ‘een gezonde schoolkantine’. Er zijn smoothies, broodjes gezond en de drinkautomaten zijn gevuld met verantwoorde dranken. Facilitair manager en docent economie Ton Kodde stond aan de wieg van deze omslag. ‘Als school ben je onderdeel van de samenleving, je moet dus wel het goede voorbeeld geven.’

Hoe kwamen jullie op het idee voor een gezonde schoolkantine?
Een aantal jaar geleden besloten we de kantine extern te laten uitbaten door de organisatie ‘Roads’, die mensen met een GGZ-achtergrond helpt terug te keren in de maatschappij. Zij kwamen met het idee een gezonde schoolkantine op te zetten, iets dat wij van harte omarmden. Het aantal jongeren in Nederland met obesitas nam namelijk de afgelopen jaren behoorlijk toe. We wilden als school de juiste boodschap meegeven: ‘drink, eet en leef gezond.’

Aan welke voorwaarden moet een gezonde schoolkantine voldoen?
We zijn nu officieel gecertificeerd, in 2015 en 2016 kregen we zelfs een ‘Schoolkantine-schaal’ om aan iedereen te laten zien dat we gezonde voeding belangrijk vinden. Als gezonde schoolkantine moet je in elke productgroep – denk aan brood, zuivel, drank en beleg – minstens één ‘betere’ keuze aanbieden, je biedt veel groente en fruit aan en stimuleert het drinken van water. Het is best een overgang natuurlijk, van frisdrank en snacks naar appels en panini’s. Maar die laatste zijn echt een groot succes gebleken, ze gaan als warme broodjes over de toonbank.

Zijn de leerlingen ook zo enthousiast?
Met een sfeervolle inrichting van de kantine en een verleidelijk assortiment hoop je de leerlingen over te halen. Maar kijk, leerlingen zijn autonoom. We kunnen niet verbieden dat een medeleerling voor de groep wat lekkers bij de Mac of ‘Appie Happie’ haalt. Maar we blijven de uitdaging aangaan om een gezond tegenwicht te bieden aan al die verleidingen buiten school.

Hoe doe je dat?
Samen met ‘Roads’ kijken we hoe we het assortiment zo aantrekkelijk mogelijk presenteren. De centrale vraag is steeds: hoe verleiden we de leerlingen om gezond te eten en drinken? Dat lukt ons steeds beter. Er zijn nu plannen om het hoogste niveau van een gezonde schoolkantine te behalen. Dat worden nóg meer gezonde broodjes, water en fruit!

Heb je een advies aan de andere scholen van de Cedergroep?
Het lijkt me een uitstekend idee als we met alle verantwoordelijken voor de kantines een keer samenkomen om het thema te bespreken. We kunnen immers van elkaar leren en elkaar inspireren.