Column Carmen Hoogenboom, docent LO VeenLanden College

Column Carmen Hoogenboom, docent LO VeenLanden College 22 maart 2017

Sporten op het schoolplein

”Ik heb een dilemma. Als docent lichamelijke opvoeding vertel ik leerlingen dat bewegen goed en belangrijk is, maar als zij in de pauze om een bal komen vragen, moet ik ‘nee’ verkopen. Dat voelt tegenstrijdig. Ik snap best dat drie ballen op het plein gooien en vervolgens afwachten wanneer het eerste ruitje sneuvelt, niet de manier is. Maar toch.

Naast een dilemma, heb ik ook een droom. Als we zo’n prachtig schoolplein hebben, moeten we daar toch iets mee? Een plein waar de leerlingen niet geremd, maar juist gestimuleerd worden om te bewegen? Wat zou dat fantastisch zijn. Het mooie is: soms zijn dromen geen bedrog. Eind vorig jaar zijn we namelijk samen met de organisatie ‘Beweeg Wijs’ gestart met pauzesport. We zijn gestart met een introductieles waarin we de bedoeling uitlegden van het nieuwe plein. Wat betekenen die kleuren en vakken precies en wat zijn de regels? Elke kleur heeft een thema: in het rode vak speel je tegen elkaar, in het oranje vak speel je met elkaar, in het gele vak speel je om de beurt, in het groene vak werk je samen en in het blauwe vak kun je naast elkaar spelen. Elke dinsdag is er nu pauzesport op de locatie Vinkeveen.

Machiel van der Wolf van ‘Beweeg Wijs’ is op die dag aanwezig om de activiteiten uit te zetten en de pauzesport te begeleiden. Dit doet hij onder andere samen met drie leerlingen uit de sportklas. Zij hebben een coachende en begeleidende rol op het plein. We zijn nu een aantal maanden bezig en we zijn erg enthousiast. Wat een feest om de leerlingen te zien spelen! Ondanks de kou van de afgelopen winter waren er veel leerlingen aan het sporten tijdens de pauzes en hebben we veel positieve reacties ontvangen.

De activiteiten die we doen zijn onder andere basketbal, hockey, bouncebal, voetbal, circusspelen, eenwieleren, tonnetje lopen, voetvolley, volleybal en touwtje springen. Waar de definitieve kleuren precies komen, weten we nog niet. Elke week proberen we iets nieuws uit totdat we er zeker van zijn dat het helemaal goed is. Vervolgens worden de kleuren definitief op het plein geschilderd. We hopen rond mei/juni het plein klaar te hebben en elke dag pauzesport aan te bieden voor elke leerling die in de pauze niet stil wil zitten, maar wil bewegen!”