Opgestroomde leerlingen

Opgestroomde leerlingen

Chantal Leurs

18 mei 2017

De Inspectie van het Onderwijs vindt dat leerlingen de kans moeten krijgen om op te stromen. Deze twee uitblinkers deden het. En…met succes?

Chantal Leurs (16 jaar), havo 4 CSB
“Ik begon mijn schoolcarrière op de havo. Maar ja, beetje lui. Je kent dat wel. Gewoon niet zo met leren bezig. Daarom stroomde ik af naar vmbo-t. De stof kon ik daar prima aan. Ik was in vmbo-t 3 en 4 de beste van de klas. Je moet voor al je vakken gemiddeld een 6,5 staan om de overstap naar de havo te kunnen maken. Ik slaagde met een 7 gemiddeld. Mooi toch? Het verschil tussen het vmbo en de havo is best groot, ik moet nu wel echt leren. Maar ik weet waar ik het voor doe: ik wil later naar een juridische opleiding op het hbo. Men zegt dat de overstap van havo naar het hbo vaak beter verloopt dan van het mbo naar het hbo. Ik ben dus blij dat ik deze kans heb gekregen en ook met beide handen heb aangepakt.”

Jarrah Kandeh (16 jaar), havo 4 CSB
“Mijn basisschooladvies was vmbo-t, maar voordat ik startte in de brugklas kon ik de schoolleiding ervan overtuigen mij aan te nemen op de versnelde route. Ik was heel gemotiveerd en het lukte me dus ook om na drie jaar mijn vmbo-examen te halen. Hoe? Vooral opletten in de les en school echt serieus nemen. Dat deed ik op de basisschool namelijk niet, terwijl ik wel havo-capaciteiten had. Het is een leerproces geweest, maar eerlijk gezegd ook tijdverspilling. Na mijn vmbo-t examen kon ik gemakkelijk opstromen naar havo 4. Ik ben tevreden met de overstap, dit was altijd al mijn droom. Ik sta er nu goed voor, maar ik wil mijn cijfers nog wel wat opkrikken. Als ik mijn havodiploma op zak heb, zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt beter. Daar doe ik het voor.”