Interview Duco Adema

Interview Duco Adema 18 april 2018

‘Waarden nog zichtbaarder maken’
Het afgelopen jaar heeft interim-voorzitter van het College van Bestuur Marcel van der Knaap zich met veel toewijding ingezet voor de Cedergroep. Nu is het tijd om het stokje door te geven aan de nieuwe voorzitter: Duco Adema. Wie is hij en wat zijn zijn ambities? Een kennismaking.

“Naast dat ik vader ben van een dochter van dertien, in de Rivierenbuurt woon en ik ervan houd om af en toe paard te rijden, in de zomer met mijn korjaal door de grachten te varen en in het Concertgebouw naar mooie muziek te luisteren, ben ik de afgelopen acht jaar directeur geweest van hogeschool Windesheim in Almere en Zwolle. De twaalf jaar daarvoor was ik stadsdeelbestuurder en -voorzitter in stadsdeel Amsterdam Zuideramstel.

Aansluiting maatschappij
De ervaring die ik bij beide functies heb opgedaan, neem ik mee naar de Cedergroep. Op de hogeschool heb ik geleerd hoe mooi het onderwijs is, maar ook hoeveel er verandert in de wereld. Daar moet je als onderwijs voortdurend op inspelen. Niet alleen als docent en leerling, maar ook als bestuur. We leven momenteel in een turbulente wereld waarin we onze leerlingen moeten leren omgaan met andere culturen en diversiteit. Waarden als respect en openheid staan bij de Cedergroep hoog in het vaandel. Dat spreekt me enorm aan: hoe stomen we onze leerlingen klaar voor de maatschappij? Dat doe je niet alleen met wiskunde en Frans; daarvoor moet je leerlingen een rugzak met dit soort waarden en vaardigheden meegeven.

Doorzetten en samenwerken
Als voormalig stadsdeelvoorzitter heb ik veel kennis opgedaan over de stad Amsterdam en de regio, daardoor ken ik veel organisaties. Dat netwerk wil ik graag inzetten voor de Cedergroep. Amsterdam is best een complexe stad. Zo hanteert men in Amsterdam een ingewikkeld lotingsysteem en speelt altijd ‘de concurrentie om de leerling’. Om iets voor elkaar te krijgen, is daarom doorzettingsvermogen en volharding nodig. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om met andere vo-scholen samen te werken, elkaar iets te gunnen. Dat staat ook symbool voor het soort bestuurder dat ik ben: gericht op samenwerking, met een duidelijk doel voor ogen.

Luisteren
Natuurlijk zit ik nog niet officieel op de bestuurdersstoel, maar de eerste ontmoeting met de vijf rectoren en de GMR heb ik als heel positief ervaren. De komende tijd zal Marcel van der Knaap veel van zijn opgedane kennis aan mij overdragen. Maar ik zal de eerste periode vooral veel luisteren. Ik ben van plan om met een dwarsdoorsnede van de Cederpopulatie kennis te maken: van docenten tot medewerkers van de administratie, van conrectoren tot leerlingen.

Aan de slag
Uit die gesprekken zullen een aantal thema’s naar voren komen waar we in het nieuwe jaar als Cedergroep mee aan de slag gaan. Een aantal onderwerpen ligt er al, zoals het aanleggen van een nieuwe ICT-infrastructuur en de uitbreiding van het stafbureau. Daarnaast kijk ik uit naar de samenwerking met de rectoren van de vijf scholen en wil ik onderzoeken hoe we de waarden van de Cederscholen nog zichtbaarder kunnen maken; hoe we ons nog meer kunnen profileren in deze complexe wereld. Ik heb zin om aan de slag te gaan!”