Van de (nieuwe) voorzitter, Duco Adema

Van de (nieuwe) voorzitter, Duco Adema 11 juli 2018

‘Het waren boeiende weken’
“Laat ik vooropstellen dat ik me thuis voel. Ik ben vanaf 1 mei voorzitter van de Cedergroep en het is me een groot genoegen samen te werken met zulke geweldige scholen die zich allemaal inzetten voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs en hun leerlingen klaarstomen voor de maatschappij. Een maatschappij die aan veel veranderingen onderhevig is: de hele wereld is op je mobieltje binnen handbereik, de invloed van de digitalisering is enorm en de diversiteit in de samenleving neemt toe. Ik zie dat de Cederscholen hun leerlingen leren hoe je met zo’n veranderende wereld omgaat; op een respectvolle, sociale en verantwoordelijke manier.

Zichtbaarder
Dit soort waarden zitten in de haarvaten van het onderwijs op de Cederscholen. Dat vind ik mooi. Het is opvallend hoe iedereen – van docenten tot conciërges tot leerlingen – op een respectvolle manier met elkaar omgaat. Maar ook in de onderwijsconcepten vind je die waarden terug. Het nieuwe concept Millennium Skills op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert (CSB) waar leerlingen 21e-eeuwse vaardigheden leren is daar een mooi voorbeeld van. Er gebeurt dus veel goeds op de Cederscholen, maar er ligt ook een kans om die waarden zichtbaarder te maken, zodat de scholen zich nog sterker kunnen profileren. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het verbeteren van de externe communicatie: zo hebben we het voornemen de websites van de scholen te vernieuwen waarop we zichtbaarder maken wat er uniek is aan onze scholen.

Verder professionaliseren
Daarnaast zie ik een uitdaging in het nog sterker uitdragen en verdiepen van de kwaliteit van ons onderwijs. Hoe kunnen we nog beter inspelen op de leerbehoefte van elke leerling? Daarvoor is het belangrijk om ons allemaal steeds verder te professionaliseren. Ook hier hebben we al stappen in de goede richting gezet. Bijvoorbeeld met de Ceder Academie waar medewerkers leren van elkaars ervaring en expertise, maar ik denk ook aan de training die de teamleiders volgen op het gebied van professioneel leiderschap. Klasse. Juist omdat we in zo’n dynamische wereld leven, zijn professionele medewerkers die gericht zijn op het aanhaken bij maatschappelijke ontwikkelingen van essentieel belang. Dat staat wat mij betreft hoog op de agenda.

Backoffice
We hebben ook een goede stap gemaakt met het nieuwe stafbureau, waarover bestuurssecretaris Renske Bootz u verderop in deze nieuwsbrief meer vertelt. Het stafbureau ondersteunt de scholen met praktische zaken, en zorgt ervoor dat systemen goed lopen. Deze gemeenschappelijke backoffice zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor elke school om te werken aan professionaliteit en het tot bloei laten komen van de talenten van hun leerlingen.

Laatste klap
Zoals u hoort, het waren boeiende weken voor mij. Niet alleen heb ik heel prettig kennisgemaakt met de medewerkers van de Cedergroep, op één onderwerp ben ik gelijk in het diepe gegooid: de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College (HWC). Na een onzekere periode, heeft de gemeente nu toegezegd dat er extra financiële middelen beschikbaar komen waardoor de nieuwbouw ook daadwerkelijk door kan gaan. Fantastisch nieuws, en ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan deze laatste klap op het project. Hoewel, het gaat natuurlijk nu pas echt beginnen. Net zoals dat voor mij geldt. Ik kijk ernaar uit. Rest mij niets anders dan iedereen een heel fijne vakantie toe te wensen. Tot volgend schooljaar!”