Zonnepanelen op het dak van het VeenLanden College Mijdrecht

Zonnepanelen op het dak van het VeenLanden College Mijdrecht 11 december 2018

De energierekening van een school kan flink oplopen. De vraag naar energie neemt bijvoorbeeld toe door het digitale onderwijs en de CO2-uitstoot is een aanzienlijke belasting voor het milieu. Voor het VeenLanden College belangrijke redenen om op zoek te gaan naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen.

“Wij willen onze leerlingen motiveren om aan een beter milieu te werken”, legt rector Henk Ligthart uit, “maar dan moet je zelf wel het goede voorbeeld geven. Het installeren van zonnepanelen lag voor de hand. Als je dagelijks met de toekomst van jonge mensen bezig bent, dan moeten we er met elkaar wel voor zorgen dat onze planeet bewoonbaar blijft.”

Vijfhonderd
Die zonnepanelen waren er natuurlijk niet van de ene op de andere dag. De kosten zijn niet mis, maar gelukkig kon de school zich inschrijven voor een aanbesteding vanuit het Rijk en die is gehonoreerd. Er staan nu vijfhonderd zonnepanelen op het dak. Rector Henk Ligthart is zichtbaar trots: “Wat we te veel opwekken, bijvoorbeeld in de zomervakantie, geven we terug aan het net. Daarvoor krijgen we een vergoeding, dus het levert ons ook nog een financieel voordeel op. Binnenkort zullen we ook een warmtepomp installeren bij de gymzaal, zodat we onszelf kunnen voorzien van warm water en verwarming. We zijn blij op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan een beter milieu.

Plastic soep
En helemaal mooi: binnenkort zullen ook de leerlingen een duit in het zakje doen, weet Henk Ligthart. De leerlingen in de Science- en Maker Education-groep denken namelijk op het moment na over oplossingen voor ‘de plastic soep’ in de zee.”