Twee docenten Cedergroep ontvangen NWO-Promotiebeurs

Twee docenten Cedergroep ontvangen NWO-Promotiebeurs 26 november 2015

Op woensdag 18 november van 15.00 – 17.00 uur op de Hogeschool van Amsterdam vond de uitreiking plaats van de jaarlijkse ‘Promotiebeurzen’. De Promotiebeurs is een programma van het ministerie van OCW en is bedoeld voor docenten van het primair en voortgezet onderwijs tot het hoger beroepsonderwijs. NWO, het wetenschappelijke instituut dat jaarlijks veel onderzoeksaanvragen beoordeelt, selecteert de gelukkigen. Heel bijzonder is dat er van de 31 toekenningen dit jaar, maar liefst twee docenten van Cedergroep de beurs ontvangen. Wij feliciteren Floor Rombout van het HWC en Jaap de Haan van het HLZ met hun promotiebeurs!

Zij mochten ook als enige twee bij de uitreiking hun onderzoek toelichten via een presentatie. Floor gaat onderzoek doen naar het bevorderen van kritisch denken bij filosofische gesprekken en Jaap duikt in het verleden, hij onderzoekt de manier waarop de Hollandse raadpensionarissen Johan van Oldenbarnevelt, Johan de Witt en Gaspar Fagel in de Gouden Eeuw erin slaagden de Republiek der Verenigde Nederlanden te besturen. Zijn zij te vergelijken met de eerste minister in Engeland, Frankrijk en Spanje in dezelfde tijd en met een moderne minister-president?

Floor richt zich met haar onderzoek op filosofiedocenten: hoe kunnen deze docenten kritisch denken bevorderen tijdens filosofische gesprekken, zodat leerlingen waarden in hun gesprek toepassen en deze tegelijkertijd ook kunnen vertalen naar de wereld buiten de klas?

Elke docent die de beurs krijgt, zal de onderzoeksinzichten ook toepasbaar moeten maken voor de onderwijspraktijk. Wij zijn heel benieuwd, maar wensen hen eerst veel succes bij het promoveren waar ze via de beurs een deel vrije onderwijstijd voor krijgen!

Meer over de beurs ontdekken.