MENU

Nieuw schoolgebouw Hermann Wesselink College

‘Het ontwerp is een mooie afspiegeling van het onderwijs van nu’

Hoe ontwerp je een school die aan de eisen van deze tijd voldoet: niet alleen qua duurzaamheid, maar ook passend bij het onderwijs van nu? En hoe geef je ruim 11.000 m2 vorm? Het Hermann Wesselink College (HWC) koos na een uitgebreide selectieprocedure voor SMT Bouw&Vastgoed en RoosRos Architecten die de eisen vertaalden in een eigentijds ontwerp.

Er lag best een flinke uitdaging. Zo moest de nieuwbouw plaatsvinden op een krap stuk kavel dat naast de bestaande school ligt. Daarmee lag de stedenbouwkundige hoofdvorm van het gebouw al vast. “Daarnaast was het onze nadrukkelijke wens om onze onderwijsvernieuwingen terug te zien in het ontwerp”, licht rector Bert Kozijn toe. “Het resultaat mag er zijn: het ontwerp is een mooie afspiegeling van hoe je je onderwijs van nu inricht.”

Parels

Dat beaamt ook architect Mathijs Tabbers van RoosRos Architecten: “We hebben ervoor gekozen dat je vanuit het hart van het gebouw direct de weg kunt vinden naar verschillende ‘parels’ van de school. Zo is er bijvoorbeeld een Bèta-Lab, maar ook een medialab en een international room. Deze zogenoemde parels geven de toegang tot de diverse onderwijsvleugels.”

In het centrum van het gebouw is door het gebruik van dubbele hoogtes en vides veel transparantie en zicht. Meer besloten werk- en leerplekken zorgen voor een intieme sfeer. “Dat was voor ons wel een van de prioriteiten”, aldus Bert Kozijn. Het hart is voor zowel scholieren als docenten de plek om elkaar te ontmoeten. Bert: “Hier kunnen leerlingen ontspannen en is er ruimte voor cultuur.” Daarnaast komt er een apart sportgebouw (in samenwerking met sportbedrijf Amstelveen) en zijn er ruimtes die voor allerlei maatschappelijke doeleinden geschikt zijn.

Duurzaam

Naast het feit dat er een gebouw is ontworpen dat helemaal aansluit bij de eisen van deze tijd, is er ook aan de komende jaren gedacht. Architect Martijn van Leeuwen van RoosRos Architecten: ”Tijdens het ontwerpen hebben we rekening gehouden met de indeling van het gebouw. Op een later tijdstip kunnen er gemakkelijk muren worden verschoven, zodat men een optimale inrichting krijgt, ook over tien of twintig jaar.” “Daar zijn we heel blij mee”, voegt Bert toe, “zo kunnen we altijd aansluiten bij de wensen van de tijd.”

En zoals van een nieuw schoolgebouw wordt verwacht, voldoet het aan alle duurzaamheidseisen van nu. Het gebouw wordt gasloos en voldoet aan Frisse Scholen klasse B. De nieuwbouw gaat medio 2019 van start en zal naar alle verwachtingen in eind 2020 in gebruik worden genomen. “Niet alleen ik, maar ook alle medewerkers, docenten en leerlingen kijken reikhalzend uit naar de nieuwbouw”, popelt de rector, “kom maar op met die eerste paal!”

Blijf op de hoogte

Scholen